Moka kávovary

Tradiční kávovary Espresso se vyrábí z upraveného hliníku nebo nerez oceli.


POKYNY K POUŽÍVÁNÍ A ÚDRŽBĚ:
Kávovar otevřete, do spodní části nalijte vodu až k rysce nebo k úrovni ventilku. Vložte trychtýřek s filtrem a naplňte jej kávou. Kávu neumačkávejte. Zkontrolujte, zda filtrová destička a těsnění sedí správně na spodku horní nádoby. Našroubujte horní nádobu a dejte kávovar vařit na mírném ohni.
Asi po 4 minutách (podle velikosti a typu plotny) se káva začne vařit. Komínkem vystoupá do horní nádoby a bude příjemně vonět. Jakmile je káva hotova, stáhněte kávovar z plotny, aby se nepřipálila.
 
JAKOU KÁVU POUŽÍT:
Doporučujeme italskou kávu na ESPRESSO. Je více pražená a hrubě mletá. V žádném případě nedoporučujeme kávové výtažky a německé směsi! Pro ESPRESSO jsou příliš nakyslé a jemné, mohou ucpat filtry a poškodit kávovar.
 
PRVNÍ VAŘENÍ:
Pro první vaření doporučujeme použít menší množství kávy a tuto várku vylít. Teprve při druhém a dalším vaření začne mít káva správnou chuť. Kávovar myjte jen vodou. Neodstraňujte kávovou patinu uvnitř horní nádoby, zlepšuje chuť kávy. Naopak udržujte v čistotě filtry a těsnění proti zanesení. Vnější část kávovaru můžete mýt prostředky na nádobí.
 
Před každým vařením se ujistěte, že nechybí žádná část kávovaru, a že jste kávovar naplnili vodou i kávou!

Moka kávovary - Bialetti, G.A.T., forever, Lagostina

 

Bialetti Moka Express